Een onderneming in zwaar weer kenmerkt zich door kortstondige of langdurige geldnood. Vragen als: hoe kan ik mijn leveranciers of medewerkers betalen, of hoe kan ik nog (vervangings-)investeringen doen leidt vaak tot extreme stress bij de ondernemer, en leiden af van het ondernemen zelf. Het IMK helpt je bij het vinden van de oplossing, zodat het plezier in ondernemer weer terugkeert.
Hoe werkt schuldhulpverlening aan ondernemers?
Schuldhulp aan ondernemers verloopt in 3 fasen.
Schulden in kaart brengen
Nadat de ondernemer een schuldregelingsovereenkomst heeft getekend, worden eerst de schulden in kaart gebracht. Daarbij gaan wij na welke schulden helemaal betaald moeten worden omdat dat cruciaal is voor het voortbestaan van de onderneming. Ook moeten wij rekening houden met pand- of hypotheekrechten op inventaris of gebouwen en met mogelijke vorderingen omzetbelasting. Leasecontracten vallen buiten de schuld. Na het opvragen van saldi maken wij een overzicht van (deels) te saneren en niet te saneren schulden.
Bedrijfssaneringskrediet of spaarsanering
Op basis van het schuldenoverzicht maken wij een beargumenteerde keuze voor een bedrijfssaneringskrediet of een spaarsanering. Een bedrijfssaneringskrediet heeft de voorkeur, maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Het bedrijf moet levensvatbaar zijn en de ondernemer moet voldoende inkomen genereren en het vertrouwen krijgen van de kredietverstrekker.
Betalingsvoorstel en overeenkomst
We stellen een betalingsvoorstel SHVO op en sluit een overeenkomst met schuldeisers. Soms is er een dwangakkoord nodig voordat het voorstel kan worden uitgevoerd.
Sinds begin 2021 bieden de nieuwe Wet homologatie onderhands akkoord en een aanpassing van de Leidraad Invordering van de Belastingdienst nieuwe mogelijkheden om schulden van ondernemers op te lossen.
Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA)
De nieuwe Wet homologatie onderhands akkoord regelt dat de rechtbank kan overgaan tot bevestiging (homologatie) van een akkoord van de ondernemer met een deel van zijn schuldeisers. Daardoor worden schuldeisers die niet instemden toch gebonden aan het akkoord. Het Time-out arrangement gaat ondernemers helpen om gebruik te maken van de WHOA.
Belastingdienst: ook ondernemers in minnelijke schuldregeling
Sinds 2021 staat de Belastingdienst ook open voor minnelijke schuldregelingen voor ondernemers. Daarvoor is de Leidraad Invordering aangepast. Artikel 73.5.1 mist voortaan de inperking dat schuldregelingen alleen zijn voor natuurlijke personen ‘niet zijnde ondernemers’. De Belastingdienst doet bij een schuldregelingsvoorstel voor een ondernemer wel een extra toets op levensvatbaarheid.